Inhoud
Wanneer je een ventilatiesysteem kiest, ben je maar beter goed op de hoogte van welke types er bestaan en wat de voor- en nadelen zijn. We geven je wat meer uitleg over de kenmerken van een balansventilatie. Zo weet je perfect wat je mag verwachten van dit innovatieve systeem. Zoals de naam het zelf zegt, brengt een balansventilatie of een ventilatiesysteem D de hoeveelheid aangevoerde en afgevoerde lucht in balans (ventilatie systeem vervangen).
Dat laatste systeem zuigt namelijk verse lucht naar binnen via roosters in ramen of muren en het voert de gebruikte binnenlucht mechanisch af. Bij een systeem D gebeurt ook de aanvoer van buitenlucht mechanisch. We isoleren onze woning tegenwoordig erg grondig. Dat is prima voor ons energieverbruik, maar het zorgt er wel voor dat we extra ventilatie moeten voorzien.
De warmte wordt van de afgevoerde lucht overgedragen op de toegevoerde koude lucht via een warmtewisselaar. Daardoor is er minder energieverlies en ervaar je minder koude tocht tijdens de wintermaanden (wtw unit vervangen). Goed voor je wooncomfort én je portemonnee. Met een optimale ventilatie geniet je enkele mooie voordelen. Zo krijg je zelden of nooit te maken met vochtproblemen of schimmel in huis.
Je moet je ook geen zorgen maken over mogelijk buitenlawaai dat binnendringt langs raamroosters. Ten slotte hoeven er geen roosters in de ramen van je woning, zodat het uitzicht van je gevel niet wordt verpest. Alleen maar voordelen, dus! .
Je herkent balans ventilatie vaak aan de verschillende ventielen die door de gehele woning aangebracht zijn. Zo vind je deze ventielen niet alleen in de woonkamer en slaapkamers, maar ook in de keuken en badkamer. En wat zijn de eventuele voordelen hiervan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.
Naast de verschillende ventielen die je terugvindt in verschillende kamers is er ook vaak een mechanische ventilatie-unit met twee ventilatoren (ventilatiebox vervangen). Deze ventilatie-unit staat over het algemeen in de ruimte waar ook de CV ketel te vinden is - wtw unit vervangen. Terwijl één van deze ventilatoren ervoor zorgt dat er verse buitenlucht de woning binnen komt, zorgt de andere ventilator ervoor dat vervuilde lucht naar buiten afgevoerd wordt.
Het aanvoeren en afvoeren van de lucht gebeurt via aparte kanalen. De ventielen zorgen ervoor dat ventilatielucht de woning ingeblazen wordt. Deze ventielen vind je over het algemeen in de woonkamer en in de slaapkamer. In de keuken, badkamer en op het toilet vind je meestal de afzuigventielen. Deze afzuigventielen zijn verantwoordelijk voor de afvoer van de lucht.
Met deze regelknop kun je bepalen of je meer of minder lucht wens te verversen. Meestal zijn er verschillende standen beschikbaar, die je met de regelknop kunt afstellen. Vaak heb je de keuze uit twee of drie verschillende standen. Het is belangrijk dat je de hoogste stand gebruikt wanneer je aan het koken, klussen, roken of douchen bent, of wanneer er veel mensen in huis zijn.
Aangezien de balansventilatie ook wel mechanische ventilatie zorgt voor schone lucht in huis, mag je deze eigenlijk alleen maar uitzetten tijdens onderhoud of bij een ramp wanneer geadviseerd wordt om ramen en deuren te sluiten (ventilatie monteur) - ventilatie Dordrecht. Doordat de ventielen voor aanvoer en afvoer van lucht zich in verschillende ruimtes bevinden, werkt deze vorm van ventilatie alleen goed wanneer de lucht vrij door het huis kan stromen.
Ventilatieroosters in de tussendeuren of tussenmuren zijn ook een goede manier om ervoor te zorgen dat de lucht vrij kan stromen door het huis heen. Er zijn eigenlijk twee verschillende vormen van balansventilatie. Zo is er centrale balansventilatie en lokale balansventilatie. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee vormen.
Bij deze vorm is er één ventilatie-unit die de aanvoer en afvoer van lucht voor het gehele huis regelt. Is je huis nog niet uitgerust met centrale balansventilatie maar wil je dit toch graag in huis? In dat geval zal er een grote verbouwing nodig zijn om in alle ruimtes aanvoer- en afvoerkanalen te plaatsen.
Eén of meerdere kamers zijn dus uitgerust met hun eigen ventilatie-unit die zorgt voor de aanvoer en afvoer van lucht. Deze ventilatie-unit wordt aan de buitenmuur bevestigt. Deze unit warmt de aangevoerde lucht op met behulp van een warmtewisselaar, ook wel wtw-unit genoemd. Een verwarmingsradiator kan ook gebruikt worden om de lucht op te warmen.
Deze vorm kun je namelijk gemakkelijker in een bestaand huis aan laten leggen. Daarnaast heb je de keuze of je de balansventilatie voor slechts één kamer of meerdere kamers wilt laten aanleggen. Balansventilatie is dus een ventilatiesysteem waarbij evenveel verse lucht wordt aangevoerd als dat er vervuilde lucht afgevoerd wordt.
Doordat deze warmte-terugwin unit, koude lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht, is dit ventilatiesysteem erg energiezuinig. Want deze toevoer van warme lucht zorgt ervoor dat je minder warmte verliest dan wanneer je bijvoorbeeld verse lucht wilt binnen halen door het raam op een kiertje te zetten - vervanging wtw. Omdat er dus minder warmte verloren gaat, hoef je ook geen energie te gebruiken om deze bij te stoken.
Op deze manier bespaar je op de aankoop van een airco, welke ook meer energie verbruikt dan koelen door middel van balansventilatie. Zou je graag willen dat dit systeem ook in staat is om lucht te koelen? Dan kun je een luchtkoeler laten inbouwen in de ventilatie-unit. Deze luchtkoeler beschikt over een verdamper waarmee de lucht die naar buiten gaat, afgekoeld wordt.
Op deze manier heb je dus een toestroom van gekoelde en schone lucht in je woning, ook al is er buiten amper een verfrissend windje te vinden. Balansventilatie is dus één van de meest energiezuinige manieren om je huis te ventileren of te koelen. Echter, is het mogelijk om dit energiezuinige systeem nog zuiniger te maken? Zou jij dit graag willen? Dan kun je één van deze drie tips eens overwegen.
Dit kan met behulp van sensoren die CO2 en vocht meten. Op deze manier ventileer je niet meer of minder dan wat de werkelijke vraag is. Omdat je dus niet meer of minder ventileert dan nodig is, kun je behoorlijk wat energie besparen. Om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt, is het belangrijk dat je de verschillende filters met regelmaat schoonmaakt en vervangt.
Deze weerstand zal ervoor zorgen dat er extra energie nodig is. Maakt je huidige balansventilatiesysteem gebruik van wisselstroomventilatoren? Dan kan het een duurzame keuze zijn om deze te laten vervangen door gelijkstroomventilatoren. Deze gelijkstroomventilatoren verbruiken samen gemiddeld ongeveer 280 k, Wh aan stroom minder per jaar. Dit betekent dus dat je per jaar zo’n € 60,- hebt verdiend.
Doordat de binnenstromende lucht verwarmd wordt, gaat er minder warmte verloren. Dit maakt het systeem zo energiezuinig. Daarnaast zijn er nog allerlei andere toepassingen die je zou kunnen overwegen om je balansventilatie nog energiezuiniger te maken. Ook is het een mogelijkheid om je balansventilatie uit te rusten met een luchtkoeler, waardoor een airco in huis in de zomer overbodig wordt.
Bij een goed geïsoleerd huis is ventilatie belangrijk. Maar je wilt niet dat alle warmte uit huis trekt door ventilatieroosters (balans ventilatie). Daarom wordt steeds meer gebruik gemaakt van balansventilatie (wtw unit vervangen). Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om ventilatie en een balans. De balans heeft betrekking op de inkomende en uitgaande lucht.
Meer van Leidingwerk
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Loodgieter Amsterdam 020 – Uw Loodgieter Uit Amsterdam
Loodgieter Amsterdam & Omgeving - 24/7 Bereikbaar
Mechanische Ventilatie Vervangen - Hoe Doe Je Dit?
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Loodgieter Amsterdam 020 – Uw Loodgieter Uit Amsterdam
Loodgieter Amsterdam & Omgeving - 24/7 Bereikbaar
Mechanische Ventilatie Vervangen - Hoe Doe Je Dit?